50-jarig jubileum jenaplanschool De Korf

APELDOORN – Het is feest voor jenaplanschool De Korf! Al 50 jaar biedt de basisschool jenaplanonderwijs aan kinderen van 4 t/m 12 jaar. Een mooi en historisch feit. En dat mag gevierd worden. Op zaterdag 5 november nodigt De Korf al haar oud-medewerkers, oud-leerlingen, oud-ouders van de school en buurtbewoners die rondom de school wonen uit om het jubileum samen te vieren.

In 1972 opende jenaplanschool De Korf haar deuren aan de Imkersplaats. In 2007 verhuisde de school naar haar huidige plek aan de Postmeesterdreef 2. In de afgelopen 50 jaar heeft het jenaplan onderwijsconcept zich doorontwikkeld en biedt het leerlingen een stevige basis voor de toekomst.

Uitdagen tot leren
Op jenaplanschool De Korf wordt veel aandacht besteed aan de kernvakken taal, lezen, schrijven en rekenen. De einddoelen waar de school naartoe werkt zijn niet anders dan bij het traditioneel onderwijs. De manier waarop het onderwijs wordt vormgegeven verschilt wel. Monique ter Steege: “Kinderen hebben een natuurlijke drang om te willen leren en zichzelf te ontwikkelen. Het is belangrijk dat dát vuurtje brandend wordt gehouden. We richten ons onderwijs daarom zo in dat kinderen met plezier leren en dat het onderwijs kinderen uitdaagt tot leren”.

Persoonlijke en talentontwikkeling
Naast de kernvakken wordt veel aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling en de talentontwikkeling van kinderen. De school werkt met het International Primary Curriculum (IPC), waar de kinderen vanuit thema’s werken aan Wetenschap & Techniek, Kunst & Cultuur, Wereldoriëntatie en Burgerschap. Wendy Sloot (leerkracht en IPC coördinator De Korf): “Binnen onze IPC-thema’s ligt de focus op leren. Het gaat dan om het ontwikkelen van kennisdoelen, vaardigheidsdoelen en persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Door vakken en werkvormen te integreren ontwikkelen onze kinderen zich op meerdere gebieden tegelijk.”

“Een mooi voorbeeld is hoe het thema ‘een leven lang fit’ is opgezet. Bij dit thema leren leerlingen welke organen ze hebben en de functie van deze organen. Daarnaast zijn ze naar een springpark geweest om te testen hoe fit ze zijn, hebben ze hun hartslag gemeten in rust en na beweging en hebben dit in een staafdiagram verwerkt en heeft het Rode Kruis EHBO-lessen verzorgd.”

“We vinden het erg belangrijk dat kinderen hun talenten ontdekken en zich op persoonlijk vlak ontwikkelen, zodat ze met een goed gevulde rugzak de overstap naar het Voortgezet onderwijs kunnen maken.”

Toekomstgericht jenaplanonderwijs
Bij de ontwikkeling van het onderwijsaanbod wordt gekeken naar de ontwikkeling binnen onze samenleving. Wat leerlingen nodig hebben om zich te manifesteren in de maatschappij van morgen is daarbij leidend. Remco Wijnbergen, leerkracht en Wetenschap & Techniek (W&T) coördinator De Korf: “De technologische ontwikkelingen binnen onze maatschappij en het onderwijs volgen elkaar snel op. Om onze leerlingen vaardig te maken op het gebied van Wetenschap & Techniek hebben we als school flink geïnvesteerd in W&T-onderwijsmaterialen. Onze kinderen leren spelenderwijs programmeren en digitale vaardigheden. Het is ontzettend gaaf om te zien hoe snel ze dit oppakken en met hoeveel plezier ze leren!”

Festiviteiten vrijdag 4 en zaterdag 5 november
Tijdens het 50-jarig jubileum kijkt de school graag terug op de ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar en laat de school met trots zien waar ze nu staat. Op vrijdag 4 november viert De Korf het feest met de huidige leerlingen, ouders en medewerkers.

Op zaterdag 5 november zijn alle oud-leerlingen, oud-ouders en oud-medewerkers van harte uitgenodigd. Van 16.00 tot 18.00 uur zijn er feestelijke activiteiten voor oud-leerlingen tussen de 12 en 17 jaar. Het avondprogramma is van 20.00 tot 24 uur en is bedoeld voor oud- leerlingen (18+), oud- ouders en oud-medewerkers.

Aanmelden
“We willen graag via deze weg de oud-leerlingen, -ouders en -medewerkers uitnodigen, omdat we niet van al deze mensen de contactgegevens hebben”, vertelt Monique ter Steege, directeur jenaplanschool De Korf

Aanmelden kan via de volgende link: http://tiny.cc/dekorf of via het scannen van de QR-code.