Vita: uitdagend onderwijs op Veluws College Mheenpark

17 september 2019

Kiezen wat bij je past, dát is de manier waarop Veluws College Mheenpark het onderwijs heeft ingericht. Ieder kind leert per slot van rekening op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Daarom kiezen nieuwe brugklasleerlingen op Veluws College Mheenpark tussen twee leerroutes: Delta en Vita.

‘One-size fits all’, gaat niet op voor leerlingen op Veluws College Mheenpark: de ene leerling komt tot bloei bij een vaste structuur, hetzelfde niveau voor alle vakken en het volgen van lessen met dezelfde leerlingen. De andere leerling wil zelf keuzes maken, vindt het leuk om les te krijgen in wisselende groepen en werkt graag aan projecten.

Leerling écht centraal

“Op Veluws College Mheenpark staat de leerling écht centraal,” aldus René de Jonge, directeur op Veluws College Mheenpark. “Ons doel is om meer uit leerlingen te halen én de motivatie van leerlingen te verbeteren, daar passen twee unieke leerroutes bij: Delta en Vita.”

Tot afgelopen jaar stonden de leerroutes bekend als Delta en regulier. Beide leerroutes zijn uniek, en onderscheiden zich van het onderwijsaanbod op scholen in de wijde regio.
Over de naamswijziging zegt De Jonge: “Rond de zomervakantie kwamen we tot het inzicht dat we met naam ‘regulier’ deze leerroute tekort doen. De ‘reguliere’ leerroute verdient een naam die minstens zo onderscheidend klinkt als Delta. Zo kwamen we op de naam Vita.”

Vita staat voor ‘leven, levendig’, ‘weten of kennen’ en ‘vier keer tachtig’ en past visueel en qua klank perfect bij de reeds aangeboden leerroute Delta.

“Iedere dag vier lessen van tachtig minuten, vaste begin- en eindtijden, ruimte voor talent, of dat nu topsport, muziek of acteren is, het vak wereldburgerschap, plusvakken én extra uitdagingen op verschillende niveaus: Vita is van alle markten thuis.”

Veluws College Mheenpark startte op 1 augustus 2017 met de leerroute Delta. Met Delta vaart Veluws College Mheenpark een volledig andere koers dan op de meeste scholen gebruikelijk is: Leerlingen hebben bijvoorbeeld les in leergebieden (in plaats van vakken), kunnen onderwijs op een hoger niveau volgen en krijgen rijke feedback en feedforward (in plaats van cijfers).

De Jonge: ‘Veluws College Mheenpark is een school waar “fouten maken mag,” want daar leer je van. Bij Mheenpark geloven we in groei, talenten en ambities; we zijn verbonden met elkaar: met leerlingen, ouders en collega’s. En met de wereld, dichtbij en ver weg. Op het Veluws College Mheenpark bieden we onderwijs ‘op maat.’