Stemmen, leren en dialoog! Een kijk op democratie in het Klaslokaal!

Op meerdere scholen van de Veluwse Onderwijsgroep werden deze week verkiezingen georganiseerd. Afgelopen woensdag 15 november kregen alle leerlingen van Veluws College Twello de kans om heel officieel hun stem uit te brengen op een politieke partij. Om het geheel zo authentiek mogelijk te maken, werd in lokaal 0.05 een heus stemlokaal ingericht. Compleet met stemhokjes, rode potloden, leerlingenlijsten en een stembus, kregen de leerlingen de gelegenheid om hun stem uit te brengen.

Het organiseren van verkiezingen is niet alleen een formele aangelegenheid; Ze wilden ook de dialoog aangaan met de leerlingen. Gedurende de lessen hebben Peter, Marjan, Gerben expliciet aandacht besteed aan het onderwerp. Nadat de spelregels waren uitgelegd opende de leerlingen hun laptop en vulden ze een stemwijzer in via https://www.youngvoice.nl/#/ en https://www.kidsweek.nl/stem . Sommige vragen vonden ze best lastig.

Na het sluiten van de stembus werden de stembiljetten zorgvuldig geteld. Een spannend moment, want de resultaten van onze school zouden worden doorgegeven aan ProDemos. Deze organisatie maakt een overzicht van de uitslagen van scholierenverkiezingen door heel het land.

Het belang van deze verkiezingsdag ging verder dan het simuleren van een officiële stembusgang. Ze hoopten dat de leerlingen niet alleen hun stem uitbrachten, maar ook een breder begrip ontwikkelden van het democratische proces. Hoe maken we in Nederland samen beslissingen over wat belangrijk is. Ze zien dat hun mening belangrijk is en dat ze mee mogen denken. Maar ook door hen vroeg te leren stemmen helpt het hen zich voor te bereiden op hun rol als volwassenen en toekomstige kiezers.

Hieronder een korte sfeerimpressie van het stemmen!