Samenwerkingsdriehoek zet in op een krachtige leeromgeving

De Grift, aspirant-opleidingsschool voor het voortgezet onderwijs

APELDOORN – Veluwse Onderwijsgroep heeft in samenwerking met Hogeschool Windesheim en Radboud Docenten Academie de titel aspirant-opleidingsschool ontvangen. Dit betekent dat de organisaties samen werken aan een krachtige leeromgeving voor de VO-docenten van de toekomst.”

Een krachtige leeromgeving creëren voor de VO-docenten van de toekomst. Een mooi streven dat in de praktijk nog wel wat voeten in de aarde heeft, weet Inge Bresser, inmiddels. Sinds 1 april 2021 is zij projectleider van aspirant-opleidingsschool De Grift. “Natuurlijk is het best een uitdaging, maar ik vind het ook superleuk. Ons doel is duidelijk: samen met de Radboud Docenten Academie en Hogeschool Windesheim willen we als Veluwse Onderwijsgroep de eerste officiële opleidingsschool in Apeldoorn realiseren. Een opleidingsschool waar we samen de toekomstige docenten voor het voortgezet onderwijs opleiden. Docenten ontdekken in opleiding hun bezieling voor het vak en hun talenten, ze zoeken de verbinding met de samenleving en ze blijven zich een leven lang ontwikkelen.”

Diverse typen onderwijs
Het unieke van het concept is dat docenten in opleiding binnen één organisatie de ruimte krijgen kennis te maken met diverse schoolomgevingen en zo onderwijs van de toekomst vorm te geven. Hoe ze dit gaan doen? Door praktijk en theorie te combineren en hun perspectief op onderwijs te verbreden. Er zijn negen VO-scholen binnen de groep waar studenten kennismaken met zeer diverse typen onderwijs, van vmbo tot vwo+-onderwijs en van gymnasium tot internationaal onderwijs. 75 voltijdstudenten van alle leerjaren krijgen vanaf februari 2022 de kans om te proeven van alle smaken die het VO-landschap binnen de Veluwse Onderwijsgroep heeft.

Input van studenten
Bij het ontwikkelen van de leeromgeving betrekt De Grift studenten. “Op deze manier werken we met die krachtige leeromgeving en bewegen we mee met veranderende wensen, ontwikkelingen en visies binnen de maatschappij en het onderwijs”, vertelt Inge. Een van die studenten is Wesly Zweverink (21 jaar) uit Apeldoorn. Hij studeert voor tweedegraads geschiedenisdocent op Hogeschool Windesheim en gaat in zijn eerste jaar stagelopen bij De Grift: “Ik vind het tof dat aspirant-opleidingsschool De Grift mij nu al betrekt bij de onderwijsmissie en -visie voor de scholen in de groep. Daarnaast krijg ik de kans om in de komende vier jaren op diverse scholen binnen de Veluwse Onderwijsgroep stage te lopen. Deze brede blik biedt mij veel mogelijkheden. Ik wil ontdekken welke onderwijsvorm het best bij me past, maar ook welke school. Eerst ga ik rondkijken op vmbo- en mavoniveau, omdat ik niet bekend ben met deze manier van lesgeven. Het lijkt me geweldig om uiteindelijk zelf mentor van een klas te worden, zodat ik examenleerlingen kan begeleiden richting een mooie toekomst.”