Oekraïense kinderen krijgen les op Wereldschool de Vlinder

Wereldschool de Vlinder in Ugchelen heeft nu twee groepen met vluchtelingenkinderen en dat worden er in april vier. Oekraïense leerlingen worden niet apart opgevangen in speciale klassen, zij schuiven bij de rest aan. ,,We zien dat kinderen daar ook veel van en met elkaar kunnen leren”, zegt directeur Sanne van Milt.

De focus bij de leerlingen uit Oekraïne komt te liggen op Nederlandse taal, zodat ze de basis begrijpen. ,,Als ze bij ons een jaar les hebben gehad, stromen ze door naar reguliere scholen in Apeldoorn, waar ze verder hun schoolgang afmaken.”

Wereldschool de Vlinder is een initiatief van de drie grote schoolbesturen in de gemeente Apeldoorn; PCBO Apeldoorn, Leerplein055 en de Veluwse Onderwijsgroep.

Wereldschool de Vlinder (voorheen Eerste Opvangklassen Apeldoorn en Eerste Opvangklassen AZC) is dé school in de gemeente Apeldoorn waar alle nieuwkomers (statushouders, arbeidsmigranten en vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum Apeldoorn en uit Oekraïne) in de basisschoolleeftijd hun eerste jaar onderwijs krijgen in een veilige omgeving met de focus op de Nederlandse taal en het Nederlandse onderwijssysteem. Na dat jaar stromen de leerlingen uit naar reguliere scholen in Apeldoorn of, als het om vluchtelingen gaat, naar een school in de gemeente waar zij een woning krijgen toegewezen.