Nieuw schoolplein: buiten leren en bewegen

APELDOORN – Op maandag 4 november opende wethouder Nathan Stukker het nieuwe schoolplein van De Zonnewende locatie Keerkring. Ronald Voorhorst, locatiedirecteur De Zonnewende Keerkring: “De gemeente stelde de subsidie schoolpleinen beschikbaar waardoor het mogelijk was om het schoolplein te vernieuwen. Met het mooie nieuwe schoolplein kunnen onze kinderen nu écht spelen met en in de natuur.”

Kinderen kunnen op het nieuwe schoolplein nu naar hartenlust bewegen, spelen en ontdekken. Klimmen op muurtjes, verstoppertjes spelen of van heuvels af rennen of rollen. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling, maar ook de fantasie en het leren, onthouden, het oplossen van problemen en intelligentie. Dit sluit ook prachtig aan op de 21e eeuwse vaardigheden die kinderen straks nodig hebben om een beroep uit te oefenen.

Samen ontwerpen en bouwen
Samen met leerlingen en ouders is nagedacht over het nieuwe schoolplein. De leerlingen hebben tekeningen gemaakt van hun ideale schoolplein. Dit leverde veel mooie ideeën op. Een ontwerper is aan de slag gegaan met deze ideeën en kwam met een fantastisch ontwerp. Vervolgens is er keihard gewerkt om ons nieuwe schoolplein te bouwen door BomenBart en MaxTak. Ronald: “Ook voor onze leerlingen weer een mooi avontuur, want zij mochten ook meehelpen met hun ouders. Leerlingen stonden met een troffel in de hand om een muurtje te metselen, echt geweldig!”

Na de opening gingen de verschillende groepen van locatie Keerkring aan de slag met het planten van een wilgentunnel.

Natuurlijk, duurzaam en toegankelijk
Ook is het schoolplein duurzaam en natuurlijk. “We hebben alle dakgoten afgekoppeld en het regenwater stroomt nu in de beekloop die uitmondt in het amfitheater. De natuurlijke speeltoestellen zijn ondertussen neergezet in het nieuwe gras en de waterpomp, aangesloten op het grondwater, doet zijn werk. Het schoolplein is voor iedereen toegankelijk. Zo kunnen kinderen ook nog na school spelen op het schoolplein.”

Ontzettend blij en trots
“Leerlingen waren al niet weg te slaan bij het ontwerp, ze hebben zich al die tijd erg verheugd en zijn nu enorm blij met het nieuwe schoolplein. Wij zijn ook enorm blij dat we dit hebben kunnen realiseren en ook enorm trots op leerlingen en ouders voor al hun inzet”, vertelt Ronald.