Leerlingen Walterbosch met meesterproef op RTL Z

Onderzoek doen voor je meesterproef in de coronatijd… klinkt niet gemakkelijk. “En dat was het ook zeker niet.”, vertellen Maurits en Bram, leerlingen van het Veluws College Walterbosch. De jongens begonnen vanuit huis samen met twee klasgenoten aan hun onderzoek, maar stonden een paar maanden later voor de camera’s van RTL Z. En daar is hun onderzoek avontuur ook zeker niet geëindigd.

De, inmiddels voor hun havo-examens geslaagde, jongens volgden het Technasium op het Veluws College Walterbosch. Ze leerden op praktische en creatieve manieren bezig te zijn met techniek en technologie. Voor de afsluiting van het vak Onderzoek & Ontwerpen begonnen de jongens samen met twee andere leerlingen aan de meesterproef: een project voor een opdrachtgever waar je heel het jaar, in plaats van slechts een paar weken, mee bezig bent.

Kleine luchthaven
Voor het regelen van een opdrachtgever mailde het groepje naar DEAC, onderzoek- en expertisecentrum voor duurzame luchtvaart. Ze beschreven hun onderzoeksdoelen voor het realiseren van het gebruik van waterstof op kleinere luchthavens. Maurits: “Daarmee hadden we de interesse van DEAC gewekt en zo ook een opdrachtgever gevonden.”

De bal blijft rollen
In april presenteerden de examenkandidaten hun onderzoek via de livestream die de school had georganiseerd. Bram: “We hadden wel wat uitnodigingen naar bedrijven verstuurd om naar onze presentatie te kijken, maar dat onder andere Groningen Airport, KLM en Schiphol Airport meekeken, wisten we niet. Spannend!”
En na de presentatie rolde de bal nóg verder. Nu waren het de leerlingen die werden uitgenodigd voor gesprekken met de directeuren en ander personeel van vliegveld Teuge en Groningen Airport. Ook Stichting Technasium berichtte één van hun docenten, waarna het groepje werd uitgenodigd voor een interview op televisie. Bram: “Het was een lange dag filmen, maar het was een goede extra afronding van de samenwerking met DEAC. En daarnaast was het ook erg leuk!”

En toch…
Voor het groepje was de aandacht die dit onderzoek kreeg onverwacht. Maurits: “Je begint aan een onderzoek tijdens een pandemie, waardoor het onderzoeken zelf heel moeilijk gaat. We hebben veel kennisexperts via Teams of per mail moeten spreken, omdat we niet bij hen langs konden voor een interview.”
Bram: “Ja, we werkten dus ook veel vanuit huis of school. En dan tóch is je onderzoek ineens meer dan alleen een schoolopdracht.”

En na de opnames?
Ook na de uitzendingen op RTL Z is het avontuur nog niet voorbij. Het groepje heeft nog een aantal presentaties die ze gaat bijwonen op de planning staan. Ook presenteren zij zelf nog een keer hun onderzoek als kick-off voor mbo-studenten na de zomervakantie. Tegelijkertijd gaat Maurits in het nieuwe schooljaar nog even door om zijn Vwo-diploma te halen. “Zo kan ik daarna toegepaste natuur- techniekkunde in de richting van luchtvaart studeren.” Bram begint meteen aan een studie HBO ICT op het Windesheim in Zwolle.

Benieuwd naar de uitzendingen? Hieronder vind je wanneer How it’s done wordt uitgezonden op RTL Z:

  • Zaterdag 19 juni 16:30 – 17:00 uur
  • Maandag 21 juni 10:30 – 11:00 uur
  • Donderdag 24 juni 16:30 – 17:00 uur

Meer weten over het Technasium? Klik hier voor meer informatie.