Leerlingen Mheenpark aan de slag met duurzaamheid

Apeldoorn, 23 maart 2017

Bedrijven presenteren schone oplossingen

Meerdere innovatieve bedrijven presenteerden vandaag (donderdag 23 maart) hun duurzame oplossingen aan leerlingen uit 3 mavo van het Veluws College Mheenpark. De school had hen uitgenodigd in het kader van het tweejarige, internationale Erasmus-project ‘The Green Case’.    

Aan dat project werkt de Apeldoornse school samen met zes scholen uit vier Europese landen: Italië, Turkije, Litouwen en Polen. Doel ervan is leerlingen bewust te maken van de duurzaamheidsproblematiek en schone alternatieven voor vervuilende producten. Meerdere Nederlandse bedrijven presenteerden hun duurzame oplossing aan de leerlingen van het Veluws College Mheenpark tijdens de bijeenkomst ‘Schone techniek’. Naast deze bedrijven waren ook afgevaardigden van de gemeente Apeldoorn aanwezig om in gesprek te gaan met leerlingen over duurzaamheid.

Een van de schone producten waarmee de leerlingen kennis maakten, is de woning van het Apeldoornse MiniStek. Dit zelfvoorzienende huis voor eenpersoonshuishoudens draait mee met de zon, om zo optimaal te profiteren van zonne-energie. Daarnaast was Nxtmotors present op de themamiddag op het Veluws College Apeldoorn. Dit bedrijf combineert de looks van klassieke motoren met een moderne elektrisch aangedreven motor. Kitepower uit Delft inspireerde de leerlingen met hun windturbines die in de lucht hangen en daar energie opwekken, een alternatief voor de windmolen.

Het project The Green Case duurt tot augustus 2018. Gedurende het project besteden de leerlingen bij verschillende vakken aandacht aan allerlei aspecten van duurzaamheid, zoals: hoe gaan we om met afval? Wat is jouw ecologisch footprint? Hoe heeft de media invloed op ons gedrag? De leerlingen ontmoeten elkaar meerdere keren in verschillende landen. Het eerste groepje van vier leerlingen en twee docenten van het Veluws College Mheenpark is onlangs teruggekeerd uit Roseta degli Abruzzi, Italië, waar ze hun bevindingen en onderzoeksresultaten bespraken. Daarnaast verbleven ze bij leeftijdsgenoten in gastgezinnen en keken ze mee op een Italiaanse school. In mei 2018 komen de partnerscholen naar Apeldoorn.

Naast duurzaamheid zijn internationalisering en verdieping in elkaars taal en cultuur belangrijke doelen van het Erasmus-project. Daarmee sluit het naadloos aan bij het onderwijs op het Veluws College Mheenpark, waar alle leerlingen te maken krijgen met internationalisering.