Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) kan naam behouden

APELDOORN – Koninklijke Scholengemeenschap, die velen kennen als KSG Wereldcollege, kan zijn koninklijke naam behouden. Vorig jaar deed de school een aanvraag om het predicaat ‘koninklijk’ te verlengen. Afgelopen week ontving rector Wouter Abrahamse het positieve bericht via de Burgemeester én de commissaris van de Koning: ook aankomende 25 jaar mag KSG het predicaat ‘koninklijk’ dragen.  

 Het predicaat is een onderscheiding die kan worden gegeven aan verenigingen en instellingen die álleen de Koning kan toekennen. Na 25 jaar beoordeelt de Commissaris van de Koning of de ontvanger het predicaat nog waardig is. Informatie over onder andere de bestaansduur, financieel welzijn en de betrouwbaarheid van de organisatie wordt bekeken. De onderbouwing was in orde en het predicaat is verlengd. Wouter is er als rector erg trots op: “Het zegt iets over onze geschiedenis en welzijn.” En het heeft een heel praktisch voordeel. “Ook niet geheel onbelangrijk: nu behouden we onze naam”. 

Dat Wouter niet alleen oog heeft voor het praktische is duidelijk. “Apeldoorn heeft een koninklijk karakter en veel zullen het historische pand van de school herkennen. Koning Willem III gaf in 1876 de opdracht om de school te bouwen en de naam van broer Prins Hendrik staat nog altijd in het pand gegraveerd. En dat is uniek”, vertelt hij. “Hiermee zijn we waarschijnlijk het oudste gebouw in Nederland dat altijd de functie van middelbare school heeft gehad ”. Op de vraag wat het predicaat betekent voor de school antwoordt Wouter dat het predicaat veel zegt over de geschiedenis van Apeldoorn en ons schoolgebouw: “Ons pand en Apeldoorn ademen historie. We zijn de enige school in het voortgezet onderwijs die dit predicaat mag dragen en dat vind ik bijzonder”. 

“We vinden het belangrijk om oog te houden voor de geschiedenis en onze leerlingen op te leiden tot Wereldburger. Een mooie combinatie als je het mij vraagt”, sluit Wouter af. 

Aanstaande vrijdag (4 februari) om 14:45 uur wordt er tijdens de matinee show van RTV Apeldoorn aandacht besteed aan dit onderwerp. Hierbij spreken zij met Wouter. Benieuwd naar het interview? Luister dan mee via  www.rtv-apeldoorn.nl of luister later terug via: https://rtv-apeldoorn.nl/radioprogrammas-atmn/de-matinee