‘Ik vind het een voorrecht dat ik voor de klas mag staan’

Verhalen rondom de lerarenstaking op 30 en 31 januari – Verhaal 5: Martijn Jongbloed

Als voetbaltrainer bij Victoria Boys in Apeldoorn weet Martijn Jongbloed als geen ander hoe hij door positieve motivatie het beste uit zijn spelers kan halen. Sinds drie jaar zet Martijn dit talent ook in als leerkracht op basisschool Eloy in Ugchelen, een van de 27 scholen die deel uitmaken van de Veluwse Onderwijsgroep. ‘Ik ben meer dan een leraar die alleen de lesstof behandelt. Ik zie mezelf als een coach die zijn leerlingen telkens weer weet uit te dagen om een stap extra te zetten.’

‘Vroeger kreeg ik als voetbaltrainer al vaak te horen dat ik met kinderen zou moeten werken en voor de klas moest gaan staan. Zelf was ik daar niet helemaal van overtuigd. Ik dacht altijd dat het vak van leerkracht niet uitdagend genoeg zou zijn voor mij’, aldus Martijn Jongbloed (30 jaar) uit Apeldoorn. ‘Daarom heb ik eerst de opleidingen Bedrijfskunde en SPH uitgeprobeerd voordat ik op 22-jarige leeftijd alsnog aan de pabo begon. Nu ik ondertussen alweer drie jaar voor de klas sta, durf ik met zekerheid te zeggen dat ik uiteindelijk de juiste keuze heb gemaakt.’

Genieten van ontwikkeling
‘Ik zie het als mijn persoonlijke uitdaging om elke dag “de betere ik” uit mijn leerlingen naar boven te halen. Daarom mogen de kinderen zelf een leerdoel bedenken, waarbij ze aangeven welke lesstof ze lastig vinden of op welk gebied ze beter willen worden. Vervolgens probeer ik de lesstof zo uitdagend mogelijk te maken en aan te laten sluiten op hun belevingswereld. En dat werkt. Ik kan er echt van genieten als ik zie dat een leerling zich persoonlijk ontwikkelt, verantwoordelijk wordt over zichzelf en inzicht krijgt in zijn eigen competenties en talenten.’

Teamspeler
‘Ik ben een echte teamspeler. Als voetbaltrainer bij Victoria Boys, maar zeker ook als leerkracht op basisschool Eloy. Mijn collega’s en ik vormen als het ware een team van docenten die een gezamenlijk doel hebben: we willen het best mogelijke onderwijs geven aan onze leerlingen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en zo een positieve bijdrage gaan leveren aan de maatschappij. Het is echt super om te zien hoe elke leerkracht zijn specifieke talenten inzet om de leerlingen tijdens hun tijd op onze basisschool verder te helpen.’

Voorrecht
‘Ik vind het een voorrecht dat ik voor de klas mag staan en kan bijdragen aan de ontwikkeling van de talenten van deze jonge generatie. Daarom vind ik het jammer dat steeds minder nieuwe mensen voor een baan in het onderwijs kiezen. Het baart me ook zorgen. Want als ik straks zelf kinderen heb, vraag ik me af of ze wel het hele jaar dezelfde juf of meester voor de klas hebben staan. Daarom heb ik besloten om mee te doen aan de lerarenacties op 30 en 31 januari. Natuurlijk heeft een hoger salaris een grotere aantrekkingskracht, maar we moeten wat mij betreft vooral ook laten zien hoe leuk het is om in het onderwijs te werken.’