Digitaal én fysiek: de kennismakingen gaan door

VO-scholen verwelkomen groep 8 leerlingen   

Alle VO-scholen in Apeldoorn en Veluws College in Twello organiseren in februari en maart kennismakingsactiviteiten. Vandaag, maandag 31 januari, start de eerste online informatiebijeenkomst waarbij leerlingen uit groep 8 en hun ouders kennismaken met de scholen.  In maart openen de scholen fysiek hun deuren voor leerlingen uit groep 8 zodat zij ‘als vanouds’ op locatie ervaren wat de middelbare scholen te bieden hebben. 

Vorig jaar organiseerden de voortgezet onderwijs scholen (vo-scholen) van de Veluwse Onderwijsgroep een digitale open dag. Met de versoepelingen is het mogelijk om de deuren in maart open te stellen voor leerlingen. De scholen mogen ouders, volgens de huidige maatregelen, helaas niet ontvangen. Om zeker te zijn dat leerlingen informatie krijgen én dat ouders hun vragen kunnen stellen, organiseren scholen in februari online informatiebijeenkomsten. Zo kunnen leerlingen en ouders op een laagdrempelige manier kennismaken. Denk aan een virtuele tour, een vragenronde met een huidige leerling of een kennismaking met een docent. 

Belang van open dagen
Wim Hoetmer, bestuurder van de Veluwse Onderwijsgroep, legt uit waarom het door laten gaan van een open dag zo belangrijk is: “Als Veluwse Onderwijsgroep kijken we naar het belang van een basisschoolleerling die een schoolkeuze moet maken. Deze kinderen maken hun keuze, naast op inhoud, ook op basis van een ‘gevoel’; hoe voel ik me in een schoolgebouw en wie zijn de mensen die hier werken? Etc. Wij zijn ervan overtuigd dat een leerling de schoolkeuze beter kan maken wanneer hij/zij daadwerkelijk fysiek op school aanwezig is geweest.” Daarom zijn de scholen blij dat tijdens de DOE-middagen in november er al leerlingen op diverse scholen een middag hebben meegelopen zodat ze al sfeer konden proeven. “Uiteraard moeten we ook realistisch zijn”, vertelt Hoetmer: “We hopen dat de huidige maatregelen blijven of nog meer versoepelen zodat we leerlingen in maart fysiek kunnen ontvangen. In februari organiseren we alvast een online informatieavond zodat ook ouders informatie kunnen op halen. ”  

Veiligheid voorop
Uiteraard staat veiligheid voorop bij het ontvangen van de leerlingen. Er gelden een aantal maatregelen wanneer de open dagen fysiek doorgaan. Hoetmer licht toe: “Elke school heeft een route ingericht en leerlingen melden zich aan voor een specifiek tijdsblok. Zo kunnen we garanderen dat bezoekers voldoende afstand kunnen houden. Ook vragen we leerlingen om een mondkapje te dragen. Zo proberen we het, binnen de geldende regels, toch mogelijk te maken om leerlingen te ontvangen.  

Inschrijven
Aankomende twee weken organiseren verschillende scholen hun informatieavond. Inschrijven voor de digitale informatieavonden kan nog! Vanaf 11 februari kunnen leerlingen zich inschrijvingen voor fysieke open dagen. De data en inschrijving zijn te vinden op vo-apeldoorn.nl en veluwscollege.nl/twello