De Veluwse Onderwijsgroep on TOUR

Zoek de match tussen jezelf en je stageschool

 

Zoals jij als pabo-student uniek bent, heeft ook elke basisschool binnen de Veluwse Onderwijsgroep een eigen identiteit. Om je te laten ontdekken welke school het best bij je past, gaat de Veluwse Onderwijsgroep de ‘Veluwse Onderwijsgroep on TOUR’ organiseren. Tijdens deze tocht langs alle 18 basisscholen mag je kort rondkijken, een praatje met de directeur en leerkrachten maken en weer door! Zodat er een match kan ontstaan. Helaas gooit corona nu roet in het eten, maar initiatiefnemers Chantal en Chantal laten het er niet bij zitten en gaan zelf op pad naar diverse stagiair(e)s. Inclusief roze koffertjes! 

Het is vrijdagochtend, 09.23 uur. Chantal de Grutter, directeur bij basisschool De Schakel in Apeldoorn, zit in haar auto op weg naar basisschool De Vorm. In de achterbak zitten roze ballonnen vol helium, een mobiele muziekbox en een stuk of wat roze koffertjes. Naast haar zit Chantal Hagen, directeur bij basisschool De Poort. Samen bedachten beide dames het idee voor ‘Veluwse Onderwijsgroep on TOUR’, als afgeleide van het programma Chantal Blijft Slapen van Chantal Janzen. “Zie het als een ludieke kennismaking voor derde- en vierdejaars pabostudenten die aan hun LIO- (Leraar In Opleiding) of WPO- (werkplekopleiding) stage mogen beginnen”, aldus Chantal de Grutter. “We regelen een touringcar en nemen je mee op een tocht langs onze 18 basisscholen, waarbij je de kans krijgt om zoveel mogelijk van deze scholen te zien en te ontdekken. Zoals de sfeer, de visie, het onderwijsconcept en de belangrijkste speerpunten binnen de school en natuurlijk het schoolteam. Op die manier ervaar je direct welke school bij jou past. Dat werkt toch veel beter dan alleen even de website van een basisschool te checken?”

De stageplek als proeftuin
Omdat door de corona-regels de ‘Veluwse Onderwijgroep on TOUR’ deze week niet kan plaatsvinden, gaan Chantal en Chantal zelf op bezoek bij diverse stagiair(e)s op de basisscholen binnen de Veluwse Onderwijsgroep. Vandaag wordt Frank Palmen (39) als eerste verrast op basisschool De Vorm. Hij was vijftien jaar lang inkoper, maar besloot zich enkele jaren geleden om te scholen tot leerkracht en zit nu in zijn derde jaar van de deeltijdopleiding bij Saxion. Als de muziekbox schalt en de ballonnen, roze koffers en de kinderen uit zijn klas op hun plek staan, wordt ook Frank naar buiten geroepen. Chantal en Chantal overhandigen hem de koffer, waarin informatie over basisscholen zit, en maken duidelijk dat Frank ook na het behalen van zijn pabo-diploma van harte welkom is bij de Veluwse Onderwijsgroep. Frank: “Deze attente actie is typerend voor mijn stageschool en de Veluwse Onderwijsgroep. Ik voel me hier thuis, kan mijn kennis kwijt en ik krijg de ruimte om initiatieven uit te rollen. Deze stageplek is een soort proeftuin voor me, waar ik kan ontdekken wat er op onderwijsgebied bij me past. Ik hoop inderdaad dat ik straks hier of bij een andere school van de organisatie kan gaan werken.”

Gastvrijheid en betrokkenheid
Terwijl Frank en zijn klas nog even nagenieten van alle aandacht, gaan Chantal en Chantal alweer door, ditmaal naar Amber van der Mast (21), vierdejaars pabo-student en stagiaire op basisschool De Schakel. Het ritueel van muziek, ballonnen en roze koffer herhaalt zich en ook Amber is zichtbaar verrast en verheugd door alle aandacht. “Zo’n koffertje is misschien iets heel kleins, maar ik voel hierdoor dat deze school en de Veluwse Onderwijsgroep echt blij met me zijn en mij als leerkracht willen behouden. De inhoud van dit koffertje, en als het straks weer mag die Veluwse Onderwijsgroep on TOUR, zijn leuke manieren om te ontdekken welke (stage)school echt bij je past. Dan weet je namelijk ook op welke school je eigenlijk gaat solliciteren. Of ik hier straks ook kan gaan werken, weet ik nog niet, maar het schoolteam gaf al wel aan dat ze het leuk zou vinden als ik hier straks ‘blijf plakken’.”

Straks écht On Tour
Nu de koffers zijn uitgedeeld en het weekend nadert, kijken Chantal en Chantal tevreden terug op de afgelegde bezoekjes aan de stagiair(e)s. “Ik merk dat de Veluwse Onderwijsgroep on TOUR al een beetje gaat buzzen binnen de Veluwse Onderwijsgroep en bij de pabo-studenten van Hogeschool Saxion. Dat zie ik als een succes van deze actie”, aldus Chantal Hagen. “We willen laten zien dat we een leuke werkgever zijn, dat pabo-studenten zelf kunnen kijken welke school bij hen past, dat je mee kunt draaien in ons onderwijsproces en dat je wordt gewaardeerd door de basisscholen en je collega’s in de schoolteams. En dat, als het straks mogelijk is, we echt On Tour kunnen gaan.”