De Hertog van Gelre transformeert schoolplein naar schoolpark

Basisschool Hertog van Gelre opende afgelopen maandag 28 maart hun nieuwe groene schoolplein. “Er is de laatste weken hard gewerkt door David Berkhof, de hovenier en zijn mannen”, vertelt Eveline Berns, directeur Hertog van Gelre. Het schoolplein is getransformeerd in een onherkenbaar schoolpark met een buitenlokaal, mandschommel, een speelbult en vele planten, struiken en bomen. Leerling, groep 5B David Ruis: “Wij hebben nu echt een supergaaf schoolplein. Ik vind het er heel cool uitzien. Vooral de grote heuvel vind ik erg leuk, we kunnen ons daar goed verstoppen. Ik kijk heel erg uit naar alle buitenlessen die we krijgen.”

Twee jaar geleden is de school onder leiding van tuin- en landschapsarchitect, Eelco Koppelaar, specialist in speelruimte, gestart met het traject. Alle leerlingen, alle leerkrachten en ouders van de school dachten samen na over wat zij misten op het plein. Het ‘oude’ plein was een heel praktisch plein, met leuke speeltoestellen, maar wel heel veel tegels. De helft van de tegels zijn eruit gewipt en daarvoor in de plaats is er veel groen. De vergroening zal zorgen voor een koeler schoolplein in de zomer. Daarnaast is er alle ruimte voor fantasiespel en voor sport, maar juist ook voor buitenlessen. Deze buitenlessen worden al volop gegeven door de leerkrachten.

In overleg met de gemeente en met Accres is het speelgebied uitgebreid en is er een deel van het terrein voor de Welgelegenhal nu onder schooltijd te gebruiken door de voetballers van de school. Daarnaast is deze zone een multifunctionele ruimte voor fietsen, wachtruimte voor ouders en een sportzone voor kinderen en huurders van de sporthal. Voor alle kinderen is er iets om zich te vermaken op dit schoolplein, een plek om rustig te zitten en te praten, avontuurlijk spel en sport.

De buurt en met name de buurtjes tegenover de school kijken hun ogen uit naar al het mooie groen. De nestor van de buurt, Hans Dissenberg, de leerlingenraad, de ontwerper Eelco Koppelaar, David Berkhof speelden een rol tijdens de opening.

De opening werd feestelijk gevierd met alle leerlingen, ouders en iedereen die betrokken is bij de totstandkoming van het schoolplein.