Apeldoorns Technasium en DEAC gaan samenwerken

Het Technasium van het Veluws College Walterbosch (Apeldoorn) en DEAC Dutch Electric Aviation Centre (Teuge) gaan samenwerken. Dit schooljaar leggen vier leerlingen van 5 havo en drie leerlingen van 6 vwo hun meesterproef af bij het landelijk kenniscentrum elektrisch vliegen. Beide instellingen hebben de intentie uitgesproken om na evaluatie van de proef de samenwerking structureel te maken. Veluws College Walterbosch is de vijfde onderwijsinstelling die samenwerkt met DEAC. De andere instellingen zijn Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente, Hogeschool van Amsterdam en Deltion College in Zwolle.

Initiatief
Veluws College Walterbosch heeft het initiatief genomen voor de samenwerking. Harry van Gerrevink, docent Onderzoek & Ontwerpen van Walterbosch: “Bij ons Technasium staat onderzoek en ontwerpen (research & development) op het programma. Duurzame ontwikkeling staat daarbij hoog op de agenda met energietransitie en technische innovatie in transport als speerpunten. Toen we hoorden over het kenniscentrum elektrisch vliegen in Teuge, zagen we een mooie kans om hier een samenwerking aan te gaan. Als iets een uitdaging is, dan is het wel elektrisch vliegen. En niets is mooier dan om onze havo/vwo-leerlingen daar nu al over mee te laten denken.”
Ook DEAC-voorzitter Johan Kruithof is enthousiast: “Door de samenwerking met onze studenten kunnen we de leerlingen van het voortgezet onderwijs hopelijk interesseren voor een vervolgopleiding in de duurzame luchtvaart. Er moet op het gebied van duurzaamheid nog heel veel onderzocht worden. Onze hangar en ook Teuge Airport lenen zich er goed voor om met concrete opdrachten aan de slag te gaan.”

Onderzoeksopdracht
De twee groepjes leerlingen van het Technasium zijn al vóór de herfstvakantie op bezoek geweest in de DEAC-hangar op Teuge Airport. Zij hebben kennisgemaakt en gebrainstormd over een actuele onderzoeksopdracht. De leerlingen van 5 havo gaan onderzoeken wat de beste manier is om waterstof te distribueren op een vliegveld. De vwo’ers willen een gedetailleerde afweging maken tussen de verschillende energiebronnen, zoals accu’s en waterstof. Verder willen ze kijken hoe de toekomst van Teuge Airport eruit kan komen te zien.

Leerlingen Mette, Bram, Jochem en Maurits (5 havo) doen mee aan het onderzoek: “Een samenwerking met het kenniscentrum DEAC is voor ons een grote eer. We waren gelijk enthousiast toen we hoorden dat er bij het DEAC een opdracht beschikbaar was.” De leerlingen hebben een brede interesse in luchtvaart. Mette en Bram: “We vinden het verduurzamen van luchtvaart een belangrijk doel.” Jochem en Maurits vervolgen: “Wij focussen ons in dit project op het distribueren van waterstof op vliegvelden. Daarnaast richten we ons op de veiligheid en mogelijkheden van het tanken van waterstof.” De leerlingen hopen op basis van hun onderzoek een goed advies te kunnen geven, waarmee ze de kennis van het kenniscentrum verbreden zodat er in de toekomst wellicht meer mogelijkheden zijn met waterstof.

Kijk voor meer informatie op www.deac-teuge.nl en www.veluwscollege.nl/walterbosch