ANWB Streetwise next level bezoekt Cortenbosch

Apeldoorn, 29 maart 2017

Jaarlijks zijn er relatief veel verkeersslachtoffers onder jongeren uit het Voortgezet Onderwijs. De ANWB heeft daarom een nieuw interactief verkeerseducatieprogramma ontwikkeld, speciaal voor leerlingen in de onderbouw. Vandaag en vrijdag bezoekt de ANWB Cortenbosch.

In de Verkeersbus doorlopen tweedejaars leerlingen zelfstandig en onder begeleiding van een Streetwise instructeur in groepjes een verkeerstraject van vijf verschillende workshops. “Verkeersonderwijs hoort niet alleen in de klas maar ook daarbuiten,” aldus Niels Zwikker, teamleider leerjaar 2 op Veluws College Cortenbosch. “Door middel van simulaties kunnen de leerlingen beter bepaalde situaties inschatten en kunnen ze dit ook in de praktijk toepassen.”

Zo wordt de dode hoek belicht en doen de leerlingen mee aan een kennisquiz over de verkeersregels en voorrangssituaties. Bij een mobiliteitsgame krijgen leerlingen inzicht in hun eigen verkeersgedrag. Tijdens de workshop ‘Kandatkandatniet’ buigen leerlingen zich over stellingen en reageren ze op elkaars en het eigen verkeersgedrag. Tot slot mogen de leerlingen zelf rijden in een virtuele wereld op een scootersimulator. Daarbij ervaren en beleven ze hoe het is om met én zonder licht aan het verkeer deel te nemen waardoor ze zich bewust worden hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

“Het zijn leuke onderdelen die we in de bus moeten doen,” vindt Freek Meijer, leerling op Cortenbosch. “Vooral het scooter rijden was leuk. Daarnaast heb ik ook nog geleerd hoe belangrijk het is om met licht op te rijden en hoe gevaarlijk de dode hoek is bij vrachtwagens.”