‘Als docent heb ik superafwisselend werk, dat vind ik ook zo fijn’

Verhalen rondom de lerarenstaking op 30 en 31 januari – Verhaal 4: Femke Korsten

 Femke Korsten is wat je noemt een “bèta-mens”, ze vindt zo ongeveer alles leuk aan wetenschap. Daarnaast kan ze goed dingen uitleggen aan anderen. Geen wonder dus dat Femke als docent natuurkunde, scheikunde en biologie werkt op het Christelijk Lyceum Apeldoorn, een van de 27 scholen die deel uitmaken van de Veluwse Onderwijsgroep. ‘Ik wil mijn leerlingen enthousiast maken voor de wetenschap. Als ik zie dat dit lukt, word ik op mijn beurt weer enthousiast.’

‘In mijn ogen is het heel eenvoudig: bijna iedereen kan leren zwemmen, fietsen of autorijden. Zo kan denk ik ook bijna iedereen de lesstof van elk vak onder de knie krijgen’, aldus Femke Korsten (42 jaar) uit Deventer. ‘Hoe snel dit gebeurt, hangt volgens mij voor een groot deel af van het enthousiasme van de docent. Met dat enthousiasme zit het bij mij geloof ik wel goed en dat heeft verschillende redenen.’

Dol op variatie
‘Een baan in het onderwijs biedt bijvoorbeeld veel afwisseling. Op de ene dag sta ik voor de klas en geef ik theorieles. De volgende dag ontleed ik samen met mijn leerlingen een kippenvleugel of een vissenkop of kweken we groenten in een moestuin. En de dag daarna zit ik te vergaderen met collega’s of leer ik kinderen uit groep 8 hoe je shampoo moet maken, zoals afgelopen week tijdens de Open Dag. Ik ben dol op die variatie. Bovendien krijg ik energie van de jongeren om me heen.’

Klik met de klas
‘Als docent word ik ook enthousiast van de goede band tussen mijzelf en mijn leerlingen. Die goede band zorgt er namelijk niet alleen voor dat er een prettige sfeer in de klas ontstaat, maar ook dat leerlingen eerder geneigd zijn om zich meer in te zetten voor een vak en daardoor betere resultaten halen. Naast die goede band schenk ik veel aandacht aan klasmanagement. Soms maak ik bijvoorbeeld een grapje om de aandacht van de klas vast te houden en op een ander moment ben ik juist kordaat en pak ik door. Ik denk dat het voor een docent belangrijk is om een klas aan te voelen, zodat de wisselwerking tussen docent en leerlingen optimaal verloopt.’

Positief nieuws
‘Op verjaardagen krijg ik vaak te horen dat ik als docent zoveel vakantieweken heb. En eerlijk gezegd is dat ook waar. Aan de andere kant maak ik veel meer uren dan in mijn contract staan vermeld en is het werk van een docent nooit af. Ondanks dit negatieve aspect vind ik het belangrijk om het onderwijs positief in het nieuws te brengen, want het is en blijft een mooi vak. Het zou wel helpen als de klassen wat kleiner zouden worden, want dan kan ik mijn leerlingen meer aandacht geven. Heb ik minder nakijkwerk. Wordt de werkdruk minder. En kan ik mijn lessen beter en leuker voorbereiden. Kortom, de vorming van kleinere klassen zou de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen en daar gaat het mij als docent uiteindelijk om.’