Afvalsorteerstations succes op Veluws College Mheenpark: Docent Economie vertelt!

Een vleugje groen en een sprankje blauw – nee, we hebben het niet over schilderijen, maar over de nieuwe afvalsorteerstations op het Veluws College Mheenpark! We hebben onze gewaardeerde docent economie Werner van Lenthe kort geïnterviewd om alle details te ontdekken van dit groene initiatief. Wanneer zijn jullie gestart met de nieuwe afvalsorteerstations? 

“Bij de aanvang van het schooljaar. Een frisse start, om het zo te zeggen!”

En hoe hebben jullie dit aangepakt? 

“We hebben een klein team samengesteld, en dit team heeft een plan opgesteld en met de directie besproken. Vervolgens hebben we het gedeeld met de docenten, waarbij de mentoren een specifiek plan hebben uitgewerkt en dit konden uitvoeren met de (mentor)leerlingen.”

 Wat waren de uitdagingen bij het opzetten van dit project? 

“Onze grootste uitdaging? Communiceren op een manier waarop iedereen aan boord springt. Hoe krijg je collega’s en leerlingen in de gewenste stand? Dat was even een puzzel, maar we hebben het voor elkaar gekregen!”

 Wat zijn de resultaten tot nu toe? 

” Leerlingen accepteren het systeem vanaf het moment van invoering, waardoor onze pauzes en klaslokalen veel schoner zijn. Minder rommel, meer tevreden gezichten!”

Wat vraagt nog om aandacht? 

“We hebben nog een paar bewustwordingskansen onbenut gelaten, zoals het organiseren van de Schoonchallenge’ een opdracht in de mentorles en een oplossing voor papierverwerking in de klaslokalen. Daar gaan we aan werken.”

Wordt er tijdens de les over duurzaamheid en afvalscheiding onderwezen? 

“Zeker. In onze mentorlessen geven we deze onderwerpen de aandacht die ze verdienen.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? 

“We willen mogelijkheden ter verbetering doorvoeren. Daar werken we aan de komende tijd. Altijd streven naar beter, toch?”

Zijn er nog andere duurzaamheidsprojecten? 

“In de projectweken besteden we aandacht aan duurzaamheid om bij leerlingen bewuster te maken.  En gedurende het jaar lopen er meerdere projecten van groot tot klein die met duurzaamheid te maken hebben zoals bijvoorbeeld de “No waste chair”. (Zie foto) En organiseren we een statiegeldinzameling voor het goede doel!”

Heb je nog advies aan andere scholen? 

“Communiceer alsof het geen keuze is en maak het niet te groot. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken.”

Hoe kunnen we helpen om dit project te laten slagen? 

“Laten we elkaar aanspreken op het accepteren van nieuwe regels en successen delen. Samen maken we van Veluws College Mheenpark een duurzaam succes!”

Werner van Lenthe en Emiel Bello

Veluws College Mheenpark


Emiel Bello: “Dit is de “No-Waste Chair”. Deze stoel is niet comfortabel, zoals ook afval niet comfortabel mag zijn. De stoel is gevuld met afval rond de school. Leerlingen die begin dit jaar deelnamen aan het Erasmusproject B.A.B.S (Being Able to Become Sustainable) hebben hieraan gewerkt”.