Christelijk Lyceum zet sterke start neer met Afvalscheiden!

Op het Christelijk Lyceum zijn ze onlangs gestart met het project afvalscheiden. Raymond Gorsseling is als conciërge de kartrekker van het project afval scheiden en Gero Bruijnjé is vanuit het MT de projectleider. Het project draagt niet alleen bij aan de verbetering van het milieu, maar vergroot ook het bewustzijn van zowel leerlingen als personeel.

Op maandag 25 september was het zover: in de aula, personeelskamer, bij de cateraar, op de vide en in de gangen werdenafvalsorteerstations’ geïntroduceerd. De resultaten zijn gedurende de eerste twee weken verbluffend positief. Het Christelijk Lyceum kan trots terugkijken op een geslaagde start.

Iedereen doet mee!

Opvallend aan dit project is de betrokkenheid van zowel leerlingen als ouders. Een oproep aan ouders en leerlingen om eten en drinken in herbruikbare verpakkingen mee te geven/nemen, heeft geleid tot aanzienlijk minder afval. Daarnaast laten de leerlingen zien dat ze bereid zijn om hun steentje bij te dragen door het resterende afval op de juiste manier gescheiden weg te gooien. De collega’s van de huishoudelijke dienst en de conciërges hebben in de pauzes een belangrijke rol door extra toezicht te houden en leerlingen te begeleiden bij het gescheiden weggooien van afval. Het is duidelijk dat sorteren van afval niet alleen onder leerlingen, maar ook onder het collega’s leeft.

Statiegeld naar KiKa

De afvalstroom PMD – Plastic, Metaal en Drankkartons – is veranderd in ‘PD’. Verpakkingsmaterialen met metaal en aluminiumfolie moeten bij het restafval. Om te voorkomen dat lege blikjes en flesjes met statiegeld bij de stroom rest en PD terecht komen, zijn er aparte bakken voor blikjes en flesjes waarop statiegeld zit. Het geld gaat naar een goed doel, de komende drie maanden is dat KiKa.

Koffiebekers

Vanaf 1 januari 2024 worden herbruikbare koffiekopjes de standaard, wat een positieve stap is in de richting van een duurzamere school. Dit betekent dat koffiebekertjes niet meer worden weggegooid in de bak voor restafval.

Video

Om aandacht te vragen voor het project afvalscheiden hebben Raymond en een aantal leerlingen een leuke video gemaakt: Ruzie met Raymond!

Bekijk de video hier: https://youtu.be/Hf6sRhIYke8

Het Christelijk Lyceum heeft een goede start gemaakt met afval scheiden en duurzaamheid. Laten we samen blijven streven naar een schonere en groenere toekomst voor ons allemaal. Elke kleine stap telt, en dit project is een fantastische manier om te laten zien hoe we allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu. Raymond Gorsseling en Gero Bruijnjé.